Verslag Polderwandeling vanaf Fontana Bad-Nieuweschans

Bad-Nieuweschans is het meest noordelijke plaatsje langs de Duitse grens en lijkt op het eerste gezicht niet meteen een plek om eens een lekkere stevige wandeling te maken. Daar is toch bijna niks te zien? Wandelcoach Eltjo Glazenburg weet wel beter!

Eltjo Glazenburg, geboren en getogen in Winschoten, weet alles van deze omgeving. Eén keer in de maand organiseert hij samen met wellness resort Fontana in Bad-Nieuweschans een polderwandeling. Een leuk arrangement waarbij je na de wandeling heerlijk kunt bijkomen in de thermen of de sauna van Nederlands oudste wellness resort.

De wandeling begint dan ook in de lobby van Fontana en daarna krijgen we een korte rondleiding door het mooie vestingstadje Bad-Nieuweschans. Vanuit de vesting gaan we de zogeheten Graanrepubliek in, we lopen langs de Westerwoldse Aa waar we aan de overkant zo Duitsland in kijken. Onderweg praat Eltjo honderduit over de omgeving en vertelt ons allerlei leuke weetjes.

Over smalle paadjes en bijna tussen de koeien bereiken we na een aantal kilometer een oude boerderij in Oude Statenzijl, die aan de binnenzijde prachtig gerestaureerd is.

Uitleg van Eltjo Glazenburg

De boer en zijn vrouw zijn bekenden van Eltjo en geven ons graag een rondleiding door het monumentale pand. Van de kelder met gewelven, slaapkamers met bedstee en schuilplekken voor onderduikers, tot aan de zolder waar vroeger het graan werd geteld en opgeslagen en waar de zogenaamde 'meidenkamer' was. Overal zijn details en overblijfselen te zien van eeuwen terug en hoe men toen een boerderij bestierde. Ook zijn er tussen de vloeren plankjes met opschrift teruggevonden van timmerlieden die daar werkzaam waren. Er staan leuzen op, volledige namen en zelfs jaartallen! Zo is na te gaan dat deze boerderij uit omstreeks 1759 stamt.

Maar de keuken maakt toch wel de meeste indruk. Met veel oh's en ah's lopen we naar binnen voor een lekker kopje koffie. Het plafond is nog origineel en werd teruggevonden achter een verlaagd plafond. De kleuren zijn geanalyseerd en met veel monnikenwerk is het plafond tot in de details gerestaureerd.

Plafond in de keuken

Na de koffie met Groninger koek lopen we verder tegen de harde wind in en het begint zelfs wat te miezeren, maar dat deert niet want er is genoeg te zien. Verspreid in het landschap staan prachtige Groninger herenboerderijen die tot de verbeelding spreken. En wat is dat wijdse uitzicht toch prachtig! Elk seizoen is hier weer anders. Op dit moment, in februari, komt het wintertarwe net op.

Na zo'n 11 kilometer zijn we uiteindelijk weer bij Fontana, waar we kunnen aanschuiven voor een stevige lunch met mosterdsoep, gebakken ei en nog meer lekkers. De schoenen gaan uit en we zitten heerlijk na te genieten en na te praten over deze mooie wandeling.

Routekaart

Fontana Bad Nieuweschans Routekaart. De route is in rood aangegeven

Tekst en foto's:
Jeanine Polderdijk
(ComMediArt.nl)

Filmpje van de polderwandeling

Nieuws

Meer nieuws

Links
Facebook

Eltjo Glazenburg